Stacks Image 26

Voorjaarsprogramma 1996

Na de jaarwisseling, als alle feestdagen achter de rug zijn, bekruipt menigeen het verlangen naar het voorjaar. Maar al worden de dagen weer wat langer, de lente kan nog wel eens op zich laten wachten. Wat is er dan mooier om de lange winteravonden te besteden aan het volgen van lezingen en cursussen? Laat u meevoeren door meeslepende sprekers en reis in uw verbeelding naar een van de vele bestemmingen die de kunstgeschiedenis u aanreikt.
Kunst in Zicht biedt u het 22ste cursusprogramma aan, een boekje boordevol lezingen, wandelingen en excursies. Zoals altijd kenmerken de activiteiten zich door een grote diversiteit aan onderwerpen uit de beeldende kunst en de bouwkunst. Uit de bijna onuitputtelijke bron, die de geschiedenis van de kunst is, werd weer een zorgvuldige en uitgebalanceerde keuze gemaakt.

Het voorjaarsseizoen begint met de lezing Ruimte voor ruimte, die over de herinrichting van de binnen
stad van Groningen gaat. Het hartje van de stad is tevens het gebied waar de stadswandelingen een niet meer weg te denken onderdeel uit ons programma – doorheen voeren. In de wandelingen wordt onder deskundige begeleiding gekeken naar hofjes, voorbeelden van Art Nouveau en historisch markante plekken.

Zoals gebruikelijk zijn sommige lezingen gewijd aan een enkele meester uit de kunstgeschiedenis. De avond over Mare Chagall herhalen wij, omdat de lezing in het najaar zeer druk bezocht werd en we veel mensen moesten teleurstellen. In maart besteden we uiteraard aandacht aan Johannes Vermeer, van wiens werk voor het eerst een representatief overzicht gegeven wordt in het Mauritshuis in Den Haag.

Piero della Francesca staat centraal in twee lezingen, waarin het werk van deze Italiaanse kunstenaar tevens de leidraad kan zijn voor een tocht door Toscane en Umbrië. We zijn daarmee aangekomen bij een ander vast onderdeel in het voorjaarsaanbod: de vakantiecursussen. Met het lengen van de dagen nemen de reiskriebels toe en worden er plannen gemaakt voor de zomervakantie. Wordt het dit jaar Frankrijk of Hongarije, volgt u dan de lezingen over Franse kathedralen of over de kunsthistorische bezienswaardigheden in Budapest. Overigens zijn deze avonden voor iedereen interessant, ook al bent u niet van plan om naar een van beide landen te reizen.

Kunst in Zicht biedt dit voorjaar ook enkele langere lezingenreeksen aan. In februari gaat een vijfdelige serie lezingen van start over de geschiedenis van de moderne kunst in de periode 1860-1940. Het is een overzichtscursus, bedoeld voor die mensen die graag wegwijs willen worden in de snel opeenvolgende stromingen in de moderne kunst. Vervolgens worden er in april vier avonden gewijd aan de alom bewonderde kunst van de Vlaamse primitieven, waarin stijlkenmerken, iconografie en historische achtergronden aan de orde zullen komen. De dagcursus van dit voorjaar gaat over moderne ‘primitieven’, dat wil zeggen over twintigste-eeuwse kunstenaars die beïnvloed werden door onder meer niet-westerse kunstuitingen.

De excursies van Kunst in Zicht genieten een grote belangstelling. Daarom zijn er weer drie aantrekkelijke dagtochten georganiseerd. De eerste excursie gaat naar twee relatief nieuwe musea, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en het Cobra Museum in Amstelveen. Op de tweede dagtocht staat de grote Vermeertentoonstelling in het Mauritshuis op het programma. Tenslotte bezoeken we in april opnieuw, zoals beloofd, het onvergetelijke Museum Insel Hombroich bij de Duitse plaats Neuss.

Gestimuleerd door het succes van de reis naar Berlijn in juni 1995 en op verzoek van de deelnemers vorig jaar, organiseren we nu een vierdaagse reis naar Denemarken en Noord-Duitsland. We verblijven twee nachten in Kopenhagen, dat in 1996 Culturele Hoofdstad van Europa is. In het reisschema is onder meer opgenomen een bezoek aan het huis van Emil Nolde in het Noordduitse plaatsje Seebüll, aan het Louisiana ten noorden van Kopenhagen en aan de Kunsthalle in Hamburg.

Voor de donateurs van Kunst in Zicht wordt elk jaar een speciale activiteit georganiseerd. In het najaar boden wij hen de unieke gelegenheid om twee collecties te bekijken, die niet toegankelijk zijn voor individuele bezoekers: de kunstcollectie van de sigarettenfabriek van Rothmans in Zevenaar en de collectie van Dirk Hannema in Kasteel Het Nijenhuis te Heino. Komend jaar zal er weer een bijzonder evenement gehouden worden voor de donateurs. Hierover krijgen zij apart bericht.

Tot slot willen we de aandacht vestigen op de lezingen die Kunst in Zicht in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst organiseert. Zij sluiten aan bij de tentoonstellingen die in de Cella, de Triadezaal of het Quadrant gehouden worden. In de komende maanden zullen er drie lezingen gehouden worden over achtereenvolgens Armando, Kathe Kollwitz en Lolkje op de Hoek.

Wij zijn ervan overtuigd dat u in het programma weer veel van uw gading zult vinden en begroeten u graag op een van de activiteiten van Kunst in Zicht. De ervaring leert inmiddels dat eigenlijk alle programma-onderdelen of het nu gaat om lezingen, stadswandelingen of excursies grote belangstelling trekken. Vandaar ons advies niet te lang met uw inschrijvingen te wachten!

Carolien ten Bruggencate
december 1995

© Cc 2020 | Privacybeleid