Stacks Image 26

De geest krijgen


Rode draad door het najaarsprogramma van Kunst in Zicht vormt het verschijnsel ‘inspiratie’. Wat drijft kunstenaars om kunstwerken te maken? Dikwijls laten zij zich bezielen door de schoonheid van de natuur of door hun eigen fantasie. Altijd worden zij echter ook beïnvloed door wat hun voorgangers hebben gemaakt, of ze nu willen of niet. In sommige gevallen is de inspiratiebron van hun werk heel duidelijk aan te wijzen, bijvoorbeeld bij Pablo Picasso, die hele series maakte naar beroemde meesterwerken. De klassieke oudheid werkte eeuwenlang door in de beeldende kunst en de archi-tectuur, en in de 19de eeuw raakten kunstenaars helemaal in de ban van Japan. Er zijn ook steeds
bezielende leermeesters geweest, zoals Ossip Zadkine en Paul Klee. Over alle genoemde onderwerpen worden in het najaar lezingen gehouden.

Als beschouwer kun je ook geïnspireerd raken door de schoonheid van kunst. Het Van Dale woordenboek geeft aan dat ‘inspireren’ onder meer betekent ‘de geest gaande maken’. Dat is een mooie uitleg. Af en toe moet de geest even waaien en waar vind je een betere uitweg uit de dagelijkse beslommeringen dan tussen prachtige kunstwerken of in fraai vormgegeven architectuur? Kunst in Zicht biedt ook dit najaar weer de mogelijkheid om uw zinnen te verzetten. We hopen dat u van onze lezingen en excursies daadwerkelijk ‘de geest krijgt’.

Carolien ten Bruggencate
Anna Keiler
juni 2003

© Cc 2020 | Privacybeleid