Stacks Image 26

Goed kijken

Dikwijls lopen mensen een museum binnen alsof ze Kunsthistorici zijn bezig met interpreteren en in een context plaatsen van kunstwerken, met zoeken naar overeenkomsten of juist naar verschillen door de tijd heen. Ze lezen vakliteratuur of doen technisch onderzoek en, last but not least, kijken naar het kunstwerk.

In het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door beweerde professor Henk van Os dat ogen in kunsthistorisch onderzoek veel belangrijker zijn dan intelligentie. Hij maakte sommige vakgenoten zelfs uit voor evidente hufters’ en lichtte deze term toe met: ‘Dat zijn mensen die niet goed kijken. Als kunsthistoricus kun je heel slim, creatief en goed zijn, maar de bottom line is: kun je goed kijken?’ Kortom, kijken is het belangrijkste aspect van kunsthistorisch onderzoek.

En kijken kunnen we allemaal. Uit onderzoek naar het gedrag van museumbezoekers is gebleken dat mensen gemiddeld 9 seconden voor een schilderij blijven staan. Als die bezoeker nu eens de tijd zou nemen en zou blijven kijken, dan zou hij of zij zelf wellicht ook tot wonderbaarlijke ontdekkingen kunnen komen!

Onze docenten proberen u te scholen in beide kanten van het kunsthistorisch onderzoek: het beschouwen en het interpreteren van kunst.

Anna Keller
Carolien ten Bruggencate
Juli 2008

© Cc 2020 | Privacybeleid