Stacks Image 26

Crisis is geweldig!

‘De crisis, is dat nou ernstig? Nee, dat is geweldig! Dan gaan de mensen weer naar de kerk en naar het museum.’ Aldus Wim van Krimpen, scheidend directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag in een aardig interview met radioverslaggever Jeroen Wielaert op Radio 1.

Ons leven wordt de laatste tijd beheerst door berichten over de krediet-, voedsel en milieucrisis. Faillissementen, grote verliezen op de aandelenmarkt, groeiende werkeloosheid, hongersnood, stijgende uitstoot van CO2, elke dag worden we ermee geconfronteerd. Dan is zo’n opgewekte reactie van Van Krimpen balsem voor de ziel. Maar kan kunst werkelijk troost bieden en de geest louteren? Doet kunst alle ellende voor even vergeten? Je zou het haast gaan denken.

Sommigen beschouwen kunst ook als een goede investering in deze tijd: de kunstwerken zouden hun financiële waarde behouden of zelfs in waarde stijgen. Misschien trok de gerenommeerde kunstbeurs TEFAF in Maastricht – in 2009 groter dan ooit – om die reden meer bezoekers dan voorafgaande jaren.

Hoe dan ook, Kunst in Zicht beschouwt kunst niet alleen als aangename afleiding van de alledaagse, harde werkelijkheid of een solide belegging, maar wil alle facetten laten zien. De vormen, betekenissen en functies die kunstwerken en gebouwen kunnen hebben, zijn zo divers dat de mogelijkheden voor ons programma onuitputtelijk zijn. We hopen dat u er ook dit seizoen weer iets van uw gading bij vindt!

Juli 2009

© Cc 2020 | Privacybeleid