Stacks Image 26

Op weg naar de 20


Voor u ligt het veertigste programmaboekje van Kunst in Zicht. Het vierde lustrum willen we in het najaar luister bijzetten met een aantal speciale activiteiten, waarover wij u zo spoedig mogelijk nader informeren. Een tipje van de sluier kunnen we al oplichten: in september hopen we het seizoen te kunnen openen met een reis naar Sint Petersburg onder leiding van de zeer deskundige Lika Smirnova.

Voor het zo ver is, heeft Kunst in Zicht tal van interessante activiteiten voor u in petto. In het voorjaars- programma komen we een aantal echte schilders tegen. Hoezeer ze onderling ook verschillen, een voorliefde voor de schildertechniek hebben ze met elkaar gemeen: de schilders van de Berliner Sezession, de Groningers Jannes de Vries en Matthijs Röling, de van oorsprong Rotterdamse Willem de Kooning, de 17de-eeuwse meester Cornelius Gijsbrechts.

Behalve beeldende kunst staat er veel architectuurgeschiedenis op het programma. We brengen een bezoek aan twee bouwwerken in Twente die opvallen door hun versieringen: De Bazels synagoge in Enschede en een ‘Hundertwasser’ in Goor. Het Nieuwe Bouwen, waarvan de geschiedenis in een cursus uiteengezet wordt, onderscheidt zich juist door het ontbreken van ornamenten. In aansluiting op de lezingen bekijken we in Hilversum twee vermaarde voorbeelden van deze functionalistische stijl: Dudoks Raadhuis en Sanatorium Zonnestraal van Duiker. Bijzonder zijn ook de kunstpaviljoens van de privé-verzamelingen in Limburg en Westfalen, die we aan het eind van het seizoen zullen bezoeken. Ware ‘Gesamtkunstwerken’ treffen we hier aan, waarin niet alleen verschillende kunsten verenigd zijn, maar ook kunst en natuur een eenheid vormen. Museum Insel Hombroich is inmiddels bij velen bekend en geliefd; het Hedge House bij Kasteel Wijlre en de Langen Foundation in Neuss daarentegen zullen voor menigeen nog een aangename verrassing zijn.

Met ingang van het voorjaar worden de meeste lezingen van Kunst in Zicht gehouden in De Nieuwe Academie, het congrescentrum aan de Radesingel in Groningen. Daarnaast zijn we te gast in het Centrum Beeldende Kunst, en in het Drents Museum te Assen.

Anna Keller Carolien ten Bruggencate
december 2004

© Cc 2020 | Privacybeleid