Stacks Image 26

Kunst in Zicht als ‘chief happiness officer'

Misschien ontging het u, maar op 20 maart jongstleden was de Internationale Dag van het Geluk (International Day of Happiness). Op deze dag wordt in het World Happiness Report het 'gelukkigste land ter wereld' bekendgemaakt. Nederland staat de afgelopen jaren in de top 10.

De Verenigde Naties doen elke twee jaar wereldwijd, in 156 landen, een onderzoek naar de beleving van happiness. Het rapport beschrijft de kernwaarden die het geluksgevoel bepalen: inkomen, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, en kwaliteit van de zorg en vrijheid'.

Geluk is een toverwoord van het moderne leven. Op internet zijn ook tientallen publicaties te vinden over de manier waarop iedereen zich op het werk en in het privé-leven gelukkig(er) kan voelen. Sinds 2014 bestaan er zelfs vacatures voor 'chief happiness officer'. In NRC Handelsblad lazen we dat de Fontys Hogeschool een masterclass voor ‘werkgelukdeskundigen' is gestart. Tijdens de opleiding wordt nagedacht over wat geluk is en wat het betekent om niet alleen te ondernemen voor de winst.

Wij weten hoe het is om niet voor winst of salaris te werken, want Stichting Kunst in Zicht Groningen draait sinds de oprichting op vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. Bezig zijn met kunst geeft onszelf een geluksgevoel en misschien vervullen we bij het samenstellen van het programma dus wel de functie van ‘chief happiness officer'!

Het is natuurlijk niet één en al jubelzang. We moeten twee keer per seizoen een programma samenstellen dat aantrekkelijk is voor ons publiek, sprekers vinden, voldoende aanmeldingen hebben, de zalen betalen en zo uiteindelijk de begroting sluitend zien te krijgen.

We gaan ook nu weer door. Niet voor het geld, maar voor de geluksmomenten: een enthousiast applaus na een lezing, de lieve kaarten die wij van u ontvangen, de fijne sfeer tijdens de excursies, de verrassingen die we tegenkomen, de prachtige tentoonstellingen, passievolle rondleiders en interessante gesprekken.

Juli 2018


© Cc 2020 | Privacybeleid