Stacks Image 26

Enrich your life with art

Jean Paul Getty (1892-1976) was een puissant rijke Amerikaan. Hij werd geboren in een rijk gezin en erfde een aanzienlijk fortuin dat hij ging vermenigvuldigen. Zijn motto was: sta vroeg op, werk hard en vind olie. Na de Tweede Wereldoorlog was hij één van de eerste mensen die een miljard dollar aan vermogen had. Na zijn dood in 1976 was dit al twee biljoen dollar. Toch is zijn leven ook het bewijs van het feit dat alleen geld niet gelukkig maakt. Hij was gierig en had geen gelukkig privé leven.

Getty was wel een zeer gedreven kunstverzamelaar. Voor hem was het verzamelen één van de meest opwindende en ook meest bevredigende bezigheden. Niet zozeer omdat kunstwerken geldwaarde hadden of omdat hij ze als beleggingsobjecten beschouwde. Het was volgens hem een verrijking van je leven om door mooie dingen omringd te zijn. Hij vond het bovendien de plicht van welgestelden om in ruil voor het verrijken van de wereld, kunstenaars te steunen. Zijn verzameling diende voor iedereen gratis toegankelijk te zijn.

Getty liet 661 miljoen dollar na aan de J. Paul Getty Trust. Dit is de rijkste kunstinstelling ter wereld. Zij omvat niet alleen een museum, maar ook een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en een restauratieatelier. The Getty Foundation steunt personen en instituten die bijdragen aan het beter begrijpen van visuele kunsten. Niet alleen in Los Angeles – de thuisbasis van de stichting – maar overal ter wereld. Tevens werkt de Foundation eraan de positie van kunstgeschiedenis als wereldwijde discipline te versterken.

Een lang verhaal over olie, geld en rijkdom met veel nullen. Heeft het iets gemeenschappelijks met onze stichting? Op het eerste gezicht misschien weinig, maar ‘wij staan ook vroeg op, werken hard’ en in plaats van olie is kunst de bron van onze rijkdom. Kunst in Zicht, dat zonder subsidies draait, heeft een materieel vermogen dat weinig nullen telt en geen rijke kunstverzameling. Wel stellen we elk seizoen een imaginair museum samen: een wisselende verzameling van mooie, ontroerende of spraakmakende kunst, bijeengebracht door onze docenten. Niet in Californië of wereldwijd, maar op kleinere schaal hier in het noorden van Nederland. We proberen bij te dragen aan een beter begrip van kunst. Ons programma toont onze ‘gretigheid’ naar kunst, die we willen delen met zoveel mogelijk mensen. Om een andere Getty te citeren, sir John Paul Getty jr.: ‘Hoe meer kunst ik zag, hoe meer ik wilde zien.’

Januari 2013

© Cc 2020 | Privacybeleid