Stacks Image 26

‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde’

Deze wijze woorden zijn van Augustinus, filosoof en kerkvader uit de vierde eeuw. Het Boekenweekthema van 2014 ‘Ondertussen ergens anders, over reizen’ diende als inspiratie bij het samenstellen van ons voorjaarsprogramma.

Al vanaf de middeleeuwen waren veel mensen op pad, vooral de pelgrims die naar de heilige plaatsen gingen. Vanaf de zestiende eeuw werd reizen een steeds belangrijker deel van je educatie. Voor rijke mensen wel te verstaan. Welgestelde Engelsen, Duitsers, Scandinaviërs, en later ook Amerikanen, maakten kennis met de kunst van Italië en Frankrijk. Soms ging dit gepaard met het schrijven van een reisverslag. Voor de minder gelukkigen die niet op ‘Grand Tour’ konden, bleef het lezen van de reisboeken over. Het was niet erg en zoals een negentiende-eeuws romanpersonage verzuchtte: ‘Waarom zou je je verroeren als je voortreffelijk vanuit je stoel kunt reizen.’

In onze tijd is reizen heel gewoon geworden. De grenzen vervagen en via de media komt alles dichtbij. Op internet zijn tientallen blogs van mensen die alle uithoeken van de wereld bereizen en al dan niet met de hele wereld hun ervaringen willen delen. De lijst met kunstwerken en monumenten die je ‘absoluut gezien moet hebben’ wordt steeds langer. Het idee dat je iets essentieels mist als je bepaalde werken niet met eigen ogen hebt aanschouwd, wordt prangender.

Kunst in Zicht probeert deze twee werelden van actief en passief reizen op onze bescheiden manier samen te voegen en in balans te brengen. We willen graag samen met u in de komende seizoenen - om de woorden van Augustinus te gebruiken - weer een aantal bladzijden van het boek omslaan. Onze reisleiders zijn de docenten die u op de lezingen meenemen op een virtuele reis: soms ver weg en terug in de tijd, soms in de directe omgeving. En we gaan ook een aantal keren op stap, om samen kunst in het echt beleven.

Het boek is gelukkig nog lang niet uit!

Januari 2014

© Cc 2020 | Privacybeleid