Stacks Image 26

Kunst maakt rijk

Sinds 1985 hebben we al ruim 60 keer een interessant, halfjaarlijks programma voor u samen gesteld. Ook nu is dat volgens ons weer gelukt en dat in een tijd dat kunst en geld een problematische verhouding hebben.

Rijke Chinezen, Russen en of prinsen uit de Verenigde Arabische Emiraten betalen astronomische bedragen op de veilingen. Kunst wordt louter als beleggingsobject gebruikt.
In november 2017 werd in de media een hype gecreëerd over het veilen van het schilderij Salvator Mundi, toegeschreven aan Leonardo. De hele kunstwereld hield de adem in. Al weken van tevoren werd de spanning opgevoerd. Voor 382 miljoen euro werd het schilderij bij Christie's afgehamerd. De nieuwe eigenaar bleef lang onbekend, maar nu weten we dat hij Mohammed bin Salman is. Hij geeft het kunstwerk in bruikleen aan de Louvre-dependance in Abu Dhabi

Het lijkt er dus op, dat mensen in de kunstwereld rijk kunnen worden. Niet alleen de makers, maar ook de mensen die met kunst bezig zijn. Niets is echter minder waar.

De in 2016 verschenen studiekeuzegids heeft een nieuw begrip ingevoerd ter indexering van de universitaire opleidingen: 'crepeerstudie’. Het is een aanduiding voor studies die de minste kans bieden op een betaalde baan. Op de eerste plaats staat kunstgeschiedenis, samen met culturele antropologie en internationaal recht bovenaan het lijstje. Geen plek om te juichen. Terwijl, als we diezelfde universiteiten moeten geloven, kunst een belangrijke rol in de maatschappij speelt. Een citaat van Rijksuniversiteit Groningen, één van de universiteiten die een studie kunstgeschiedenis aanbiedt: 'Beeldende kunst in zijn algemeenheid is van grote betekenis in onze huidige samenleving. Dagelijks worden musea overstroomd met een miljoenenpubliek. Ben jij nieuwsgierig naar de betekenis, geschiedenis en impact van kunst? Dan is dit de opleiding die je zoekt!’ Ze hebben het niet over een ‘crepeerstudie’, wel over potentiële beroepen na de studie, zoals conservator, tentoonstellingsmaker, restaurator, journalist en docent.

Ondanks de sombere vooruitzichten kiest toch een aantal mensen voor deze studie met de droom om na de studie in musea, galerieën of veilinghuizen te gaan werken. Het beroep van docent of rondleider komt nog niet voor in de opsomming Toch worden deze laatste mogelijkheden vaker gekozen, al dan niet gecombineerd met een bestaan als ZZP’er.

Kunst in Zicht draait al ruim dertig jaar op vrijwilligers en zonder winstoogmerk. De docenten zijn ook vaak freelancer die na hun studie op zoek naar een baan in het vak rolden. Of bij musea rondleidingen geven. Het is vaak geen vetpot en slechts enkelen kunnen hier echt van leven. Waarom blijven ze het doen? Uit liefde voor de kunst en het plezier om hun kennis met anderen te delen! En niet te vergeten - om een reclameslogan te gebruiken - uw enthousiaste reacties zijn onbetaalbaar.

Januari 2018

© Cc 2020 | Privacybeleid