Stacks Image 5
Stacks Image 19
“Wij missen jullie”

Vanaf maart 2020 hebben de strenge corona-maatregelen alle activiteiten van Kunst in Zicht stilgelegd. Door het grillige verloop van de pandemie was het tot voor kort ook niet mogelijk om ver vooruit te plannen. Gelukkig is het corona-virus inmiddels aan banden gelegd door de vaccins. Daarom zijn met ingang van 25 september de meeste beperkingen opgeheven en kan Kunst in Zicht weer veilig lezingen aanbieden.

“Wij missen jullie” schreven trouwe Kunst in Zicht-deelnemers, toen we al bezig waren met het regelen van een viertal lezingen. Aan deze woorden voegden ze toe: “en dat niet alleen - [we missen] ook onze mede-kunstminnaars”.

Dat gemis ervaren wij zelf ook. De anderhalf jaar ‘radiostilte’ heeft duidelijk gemaakt hoe fijn het is om met gelijkgestemden naar kunst te kijken en van gedachten te wisselen over wat je hebt gezien. Hoezeer musea ook hun best hebben gedaan om kunstliefhebbers te informeren door middel van video’s en podcasts, en hoeveel kunst je ook kunt bekijken op Youtube, er gaat toch niets boven een ouderwetse ‘lezing met lichtbeelden’, gegeven door een bevlogen spreker.

“En wanneer gaan we weer met de ‘Kunst in Zicht-familie’ op reis?”, vragen velen ook. Helaas was het door de onzekere omstandigheden niet meer mogelijk het voorgenomen bezoek aan L’Arc de Triomphe, Wrapped in Parijs te realiseren. De Volkskrant schreef op 23 september over Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude naar aanleiding van deze laatste tijdelijke installatie dat kunst het in hun ogen altijd won van bureaucratie en dat ze nooit subsidies aannamen.

In de Miljoenennota van 2022 die op Prinsjesdag werd gepresenteerd komt het woord ‘kunst’ niet voor, dus de culturele sector in Nederland hoeft de komende tijd evenmin te rekenen op de overheid. Gelukkig is Kunst in Zicht nooit afhankelijk geweest van subsidies.

Wij gaan op eigen kracht verder. Het corona-virus gaat niet meer weg, maar het ernstige besmettingsgevaar is geweken. Hopelijk werkt de liefde voor de kunst van onze sprekers wel aanstekelijk!

Tot ziens op (één van) de vier middagen in november en januari!

Carolien ten Bruggencate
Anna Keller

september 2021
© Cc 2022 | Privacybeleid