Stacks Image 2

Lezing

Stacks Image 160
A21203
Jan van Eyck
Sprekers Dr. Bernhard Ridderbos
Woensdag 19 en 26 januari 2022 14:00 - 16:00 uur

€ 30,00
€ 25,00 voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)
Plaats
Mennozaal
Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen

Opgave
inschrijven op deze website of
aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of tel. 050 318 8651
Stacks Image 140
Jan van Eyck (Maaseik circa 1390 - Gent 1441) en Hubert van Eyck (Maaseik circa 1366 - Gent 1426), Het Lam Gods, 1432, olieverf op paneel, 340 x 440 cm, Gent, Sint-Baafs Kathedraal
In het voorjaar van 2020 vond in Gent de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit plaats: Van Eyck. Een optische revolutie. Kunst in Zicht had daarom Bernhard Ridderbos gevraagd een lezing over het Lam Gods te houden. Door de corona-pandemie moesten echter alle lezingen geannuleerd worden, maar nu kunnen we zijn lezing alsnog aanbieden.

Het altaarstuk van Hubert en Jan van Eyck, dat bekend staat als het Lam Gods in Gent, behoort tot de beroemdste kunstwerken aller tijden. Dit gigantische schilderij, met zijn talrijke taferelen en duizelingwekkende detailleringen, is een wonder van de door deze schilders verder ontwikkelde olieverftechniek en werd in 1432 voltooid.

Het bevindt zich in de Sint-Baafs Kathedraal in Gent, maar sinds een aantal jaren was het daar slechts ten dele te zien, omdat steeds panelen verwijderd waren ten behoeve van een ingrijpende restauratie in een, voor het publiek zichtbaar, atelier in het Museum voor Schone Kunsten in deze stad. Inmiddels zijn de buitenzijde en het onderste gedeelte van de binnenzijde gerestaureerd, met opzienbarende resultaten omdat een reusachtige hoeveelheid overschilderingen is verwijderd. De derde fase van de restauratie moet eind dit jaar beginnen.

In de lezingen zal op de restauratie worden ingegaan, maar vooral zullen de uitgebeelde onderwerpen aan de orde komen. Hierbij zal Bernhard Ridderbos de resultaten bespreken van zijn eigen onderzoek naar hun betekenis en samenhang en hun relatie met de opdrachtgevers.
Bernhard Ridderbos was gedurende vele jaren verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds zijn pensionering actief als zelfstandig kunsthistoricus. Hij promoveerde op een onderwerp uit de vroege Italiaanse kunst (Saint and Symbol: Images of Saint Jerome in early Italian Art, Groningen 1984), maar deed daarna vooral onderzoek naar vijftiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Tot zijn vele publicaties op dit gebied behoort Schilderkunst in de Bourgondische Nederlanden, Leuven/Zwolle 2014.
© Cc 2021 | Privacybeleid