Stacks Image 2

Lezing

Dacia - Rijk van goud en zilver

Spreker drs. Kees Dinkla
Dinsdag 12 november 2024 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 91
Dacische armband uit Sarmizegetusa Regia, 1ste eeuw v. Chr.
Stacks Image 84
Coţofeneşti-helm, 4de eeuw v. Chr., goud, Bukarest, Muzeul Naþional de Istorie a Romêniei
Stacks Image 96
Bunesti-Averesti diadeem, 3de eeuw v. Chr., goud, Bukarest, Muzeul Naþional de Istorie a Romêniei
Stacks Image 98
Grafgift uit een prinsengraf in Peretu, eind 4de eeuw v. Chr. – begin 3de eeuw v. Chr., Bukarest, Muzeul Naţional de Istorie a Romêniei
Het Drents Museum presenteert vanaf 7 juli 2024 de grote archeologie-tentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver. Meer dan vijftig goud- en zilverschatten uit het Roemenië van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus komen naar Assen. Het grootste gedeelte dateert uit de periode vóór de Romeinse verovering (106 AD). Kunst in Zicht nodigde museumdocent Kees Dinkla uit een lezing te geven over de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis.

In de 2de eeuw voor Christus bewonen de Daciërs een groot deel van het tegenwoordige Roemenië. De unieke geografische locatie van Dacië - tussen de Euraziatische steppe in het oosten, de mediterrane wereld in het zuiden en Centraal Europa in het westen - maakt het gebied een kruispunt van culturen. Grieken, Kelten, Thraciërs, Scythen en Perzen hebben allemaal hun invloed op de Daciërs. Elementen van deze verschillende culturen zijn dan ook terug te vinden in de objecten. Ook de Romeinen hebben veel interesse in Dacië. Na twee veldslagen weten zij uiteindelijk in 106 na Christus het strijdvaardige volk te overwinnen.

In deze lezing over
Dacia - Rijk van goud en zilver ligt de focus op de periode vóór deze verovering. Centraal staan de identiteit van de Daciërs en de indrukwekkende goud- en zilverschatten.
Drs. Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in Middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.


© Cc 2024 | Privacybeleid