Stacks Image 2

Lezing

Anselm Kiefer - Zijn werk en zijn inspiratiebronnen
Sprekers drs. Carolien ten Bruggencate, drs. Michiel Hagdorn
Woensdag 11 oktober 2023 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Anselm Kiefer (1945), Die Freimaurer, 2010-2011, olieverf, acryl, terracotta, zout, staal en pastel op doek, 330 x 760 cm, Wassenaar, Museum Voorlinden

Stacks Image 79
Anselm Kiefer (1945), Dat rosa Miel apibus, 2009, lood, staal, gips, hars, beton en acryl, Wassenaar, Museum Voorlinden

Stacks Image 81
Anselm Kiefer (1945), Antonin Artaud Heliogabalus, 2010-2011, olieverf, acryl, terracotta, staal, lood, hars, houtskool en pastel op doek, 330 x 760 cm, Wassenaar, Museum Voorlinden

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer (1945) uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. In vier decennia bouwde hij een oeuvre op van letterlijk grootse proporties, met schilderijen, vitrines, installaties, kunstenaarsboeken en werken op papier, zoals collages en bewerkte foto’s.

Kiefers leven begon op het moment dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Dit historische kantelpunt vormt de rode draad in zijn leven. Hij was eind jaren zestig een van de eerste Duitse kunstenaars die de recente geschiedenis onder de loep nam.

Maar zijn werk overstijgt dit thema: hij is gefascineerd door tijd en de continuïteit van de geschiedenis. Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Kiefer complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken.

Carolien ten Bruggencate zal Kiefers werk in zijn kunsthistorische context plaatsen. Michiel Hagdorn zal ingaan op de literaire werken die Kiefer inspireerden/inspireren. Bovendien bespreekt hij gebeurtenissen en persoonlijkheden uit de Duitse geschiedenis waarnaar zijn werk verwijst, en de functie daarvan voor het Duitse nationale gevoel (en nationalisme, dat Kiefer in zijn werken duidelijk bekritiseert).

U kunt zich ook opgeven voor de dagtocht op woensdag 18 oktober naar Museum Voorlinden, waar we een rondleiding door de tentoonstelling van Anselm Kiefer krijgen
Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie (Zwolle en Heino) en Museum MORE (Gorssel en Ruurlo).

Drs. Michiel Hagdorn is literatuurwetenschapper, gespecialiseerd in Duitse en Duitstalige literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis. Hij doceert aan meerdere instellingen over met name ‘Klassiker’ (o.a. Johann Wolfgang von Goethe, de ‘Romantiker’, Heinrich Heine, Richard Wagner, Thomas Mann, Franz Kafka, Günter Grass).
© Cc 2023 | Privacybeleid