Stacks Image 2

Lezing

Hilma Af Klint & Piet Mondriaan - Voorbij het zichtbare
Spreker drs. Carolien ten Bruggencate
Donderdag 26 oktober 2023 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Hilma af Klint (1862-1944), De tio största / De Tien Grootsten, nr. 3: Jeugd, 1907, olieverf, tempera op papier, 328 x 240 cm, Hilma af Klint Foundation

Stacks Image 92
Piet Mondriaan (1872-1944), Evolutie, 1911, olieverf op doek, middenpaneel: 183 x 87,5 cm, beide zijpanelen: 178 x 85 cm, Den Haag, Kunstmuseum


In deze lezing maakt u kennis met het kleurrijke, visionaire werk van de Zweedse schilder Hilma af Klint (1862-1944) dat naast dat van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944) wordt getoond. De lezing vormt een voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling Hilma af Klint & Piet Mondriaan - Levensvormen in het Kunstmuseum Den Haag (7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024).

De schilders hebben elkaar nooit ontmoet, maar beide kunstenaars deelden een interesse in nieuwe ideeën over wetenschappelijke ontdekkingen, spiritualiteit en filosofie. Aan het begin van de twintigste eeuw wordt veel van wat de wetenschap lange tijd voor waar had aangenomen ondermijnd, door ontdekkingen als röntgen, het elektron, radiogolven en radioactiviteit. Het wordt duidelijk dat de realiteit ver voorbij het zichtbare gaat en dat het waarneembare er slechts een fractie van is.

Tegen de achtergrond van dit veranderende wereldbeeld ontwikkelen Af Klint en Mondriaan - allebei begonnen als landschapschilder - vrijwel gelijktijdig hun geheel eigen beeldtaal, weg van de natuurlijke verschijningsvormen. Af Klint, die zelfs al iets eerder dan haar tijdgenoten abstracte elementen toelaat, ontwikkelt een symbolistisch geladen taal. Deze bestaat onder andere uit spiralen en geometrische vormen in pastelkleuren. Waar Af Klint in veel van haar series de abstracte werken laat voortvloeien uit figuratieve, komt Mondriaan tijdens zijn leven stap voor stap tot abstractie. Hij ontwikkelt uiteindelijk een universele beeldtaal gebaseerd op horizontalen en verticalen en primaire kleuren. Er blijken interessante parallellen, hoe verschillend hun beeldtalen ook zijn.

Af Klint was naast kunstenaar ook medium. Veel werken zouden volgens haar in opdracht van hogere machten zijn gemaakt. Dat geldt ook voor haar meest bekende serie: The Ten Largest (1907), tien monumentale werken van ongeveer 3.20 meter hoog die ze in slechts veertig dagen schilderde en die de ontwikkeling van kindertijd tot ouderdom verbeelden. The Ten Largest maakten deel uit van Af Klints verzameling schilderijen die ze maakte voor een door haar ontworpen tempel. In haar testament had ze vastgelegd dat deze tenminste twintig jaar na haar dood niet in het openbaar getoond mochten worden.

Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij geeft lezingen over kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Daarnaast werkt zij voor Museum de Fundatie (Zwolle en Heino) en Museum MORE (Gorssel en Ruurlo).
© Cc 2023 | Privacybeleid