Stacks Image 2

Lezing

Pompeï en Herculaneum – Romeinse schoonheid op zijn hoogtepunt
Spreker Kees Dinkla
Donderdag 9 februari 2023 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, 1e eeuw na Chr., vindplaats Pompeï (Foto Museo Archeologico Nazionale in Napels)

Tot en met 26 maart 2023 is in het Drents Museum de tentoonstelling Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum te zien. Deze biedt een zeer veelzijdig overzicht van de schoonheid waar de Romeinen zich tijdens het hoogtepunt van hun imperium mee omringden. Niet de verschrikkelijke vulkaanramp van de Vesuvius 79 na Christus staat centraal, maar juist het unieke inkijkje wat we daardoor hebben gekregen op de Romeinse 'gouden eeuw'. De vulkaanuitbarsting dompelde de steden Pompeï en Herculaneum namelijk onder in lagen van as, puin en modder. Als geluk bij een ongeluk bleven daardoor schitterende kunstschatten bewaard die in andere delen van het Romeinse rijk veelal verloren zijn gegaan. Zo zijn een groot deel de nog bewaarde Romeinse muurschilderingen (fresco's) afkomstig uit Pompeï en Herculaneum.

In het Drents Museum is een van de bekendste Romeinse fresco's te zien: het portret van de bakker, Terentius Neo en zijn vrouw. Vele andere muurschilderingen zijn eveneens in Assen te zien, naast onder andere gouden sierraden, mozaïeken, fonteinen, keizers- en godenbeelden, gouden sierraden en fijn glaswerk. Een groot deel van deze objecten was niet eerder in Nederland te zien. Historicus en museumdocent Kees Dinkla vertelt aan de hand van de voorwerpen uit het Drents Museum over het schoonheidsideaal van de Romeinen: wat vonden zij mooi en waarom? Hoe verhoudt de esthetiek van de Romeinen zich met die van ons zelf en in hoeverre is wat wij nu mooi vinden beïnvloed door de Romeinen? De Grieks-Romeinse cultuur wordt gezien als een belangrijk fundament van onze westerse beschaving. Daarbij verliezen we vaak uit het oog dat de Romeinen voor ons ook heel vreemd waren. Tijd voor een nieuwe kijk op de Klassieke Oudheid.

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in Middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.
© Cc 2023 | Privacybeleid