Stacks Image 2

Lezing

Nederland in het jaar 1000
Spreker dr. Annemarieke Willemsen
Door omstandigheden is deze lezing geannuleerd.

Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Boekband van goud: Evangelistarium, Ansfriduscodex
Collectie en foto: Museum Catharijneconvent (Utrecht)
34×25,5×10 cm; 950-1000; vindplaats: Neder-RijnStacks Image 93
Mantelspeld (fibula) met het portret van een man
Collectie: Particuliere bruikleengever; Foto: Rijksmuseum van Oudheden
1,5 x 1,5 cm; goud en email; 800-900; vindplaats: gemeente Hollands Kroon


In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is t/m 17 maart 2024 de grote tentoonstelling Het jaar 1000 te zien. De tentoonstelling neemt u mee op een kleurrijke tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. Kunst in Zicht Groningen nodigde conservator Annemarieke Willemsen uit om te vertellen over het onderzoek dat vooraf ging aan deze tentoonstelling.

Het midden van de Middeleeuwen, de periode 900-1100, is voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen in landschap, bevolking, bebouwing, en taal en cultuur. Tussen 900 en 1100 ontstaat een ‘Nederland’ dat nu nog herkenbaar is, met dijken om ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon.

Het Nederland van rond het jaar 1000 wordt geregeerd door bisschoppen en behoort tot het Heilige Roomse Rijk. Het is een periode waarin op grote schaal oosterse en westerse kennis wordt uitgewisseld: muziekschrift, het cijfer 0 en het schaakspel zijn nieuwkomers in de lage landen. Aan het einde van het millennium wordt het einde van de wereld verwacht. De mensen zien voortekens in zonsverduisteringen, overstromingen en komeetverschijningen. Maar uiteindelijk gebeurt er niets.

De tentoonstelling
Het jaar 1000 brengt u dicht bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld. Het voert langs hun dorpen en vertelt de verhalen van deze middeleeuwers over hun dagelijks leven en over hun verwachtingen van de millenniumwisseling.


Dr. Annemarieke Willemsen is conservator collectie Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Zij deed met haar team uitgebreid onderzoek naar de periode 900-1100. Zij schreef tevens het tentoonstellingsboek Het jaar 1000 en maakte een vierdelige podcastserie over haar ontdekkingen.
© Cc 2024 | Privacybeleid