Stacks Image 2

Lezing

Jan Albert Sichterman, Koning van Groningen
Spreker dr. Egge Knol
Donderdag 8 februari 2024 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
C.L. Haverkamp: Jan Albert Sichterman (1755); 87 x 70 cm.; olieverf op doek; collectie Groninger Museum, Groningen
Stacks Image 83
Het Sichtermanhuis, Ossenmarkt 4, Groningen
Stacks Image 99
Ebbenhouten schrijfkist, voorzien van het familiewapen van Sichterman;
1740-1744; India; ebbenhout, ivoor, zilver, glas; collectie Groninger Museum, Groningen


Jan Albert Sichterman (1692-1764) was de bekendste Groninger die carrière maakte binnen de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hij brak zijn militaire loopbaan af als gevolg van een tragisch afgelopen duel, om in de Oost zijn geluk te vinden. Hij werd een zeer succesvol VOC-koopman en eindigde als directeur van de vestiging in Houhgly in Bengalen (nabij Calcutta).

Als puissant rijk admiraal van de retourvloot kwam hij in 1745 naar Nederland waar hij aan de Ossenmarkt in Groningen een kolossaal huis had laten bouwen. Hij stouwde het helemaal vol met kunstschatten, waaronder tien serviezen met zijn familiewapen. Daarnaast kocht hij in Veendam een veenborg als buiten voor de zomermaanden. Inmiddels is er veel over zijn verzameling bekend. In de loop van de tijd is het nodige daarvan opgenomen in het Groninger Museum.

Dr. Egge Knol, oud-conservator Groninger Cultuurhistorie van het Groninger Museum, zal aan de hand van vele voorwerpen over deze opmerkelijke man en zijn verzameling vertellen.
Dr. Egge Knol is oud-conservator Groninger Cultuurhistorie van het Groninger Museum en mede-auteur van het boek: Jan Albert Sichterman, 1692-1764, een imponerende Groninger liefhebber van kunst.
© Cc 2024 | Privacybeleid