Stacks Image 2

Lezing

Roodbaard, de favoriete tuinarchitect van Noord-Nederland
Spreker dr. Rita Radetzky
Woensdag 3 april 2024 14:00 - 16:00 uur
Plaats
Mennozaal, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen (achter de Doopsgezinde Kerk)
Opgave
De kosten voor het bijwonen van deze lezing zijn € 15,00 (Inclusief koffie of thee).

U geeft zich op voor deelname door op
Inschrijven te klikken.
Stacks Image 67
Staniastate, Oenkerk, Friesland
Foto: Eric Denig
Stacks Image 83
Chinoiseriebank, Landgoed Oranjestein, Oranjewoud, Friesland
Foto: Arinda van der Does

Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) werd geboren in het Drentse Rolde. Hij begon als tuinknecht, werd vervolgens hovenier en wist zich op te werken tot tuinarchitect. Hij volgde in Groningen een avondopleiding aan de Academie voor Tekenkunst, een vroege voorloper van de huidige Academie Minerva. Na zijn studietijd in Groningen, vestigde hij zich in Leeuwarden.

Zijn eerste bekende ontwerp betrof een tuin in het Friese Weidum voor het echtpaar Buma-Hora Siccama. Daarna volgde de opdracht voor de Prinsentuin in Leeuwarden, waarmee hij definitief zijn naam vestigde als tuinarchitect. Roodbaard werd ontwerper van vele particuliere tuinen in Friesland, Groningen en Drenthe, zoals die van Staniastate in Oenkerk, Fraeylemaborg in Slochteren en het Witte Huis in Assen. Voor de overheden realiseerde hij de groene wandeling op de bolwerken van Leeuwarden, de aanleg van het Guyotplein in Groningen en de Brink in Assen. Hij werkte daarvoor samen met verschillende stads- en gemeentearchitecten.

Rita Radetzky zal in haar lezing over Roodbaard aan de hand van veel afbeeldingen vertellen over zijn netwerken, oeuvre en werkwijze.

Dr. Rita Radetzky studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceert over de architectuur en tuinarchitectuur op het gebied van de buitenplaatscultuur. Zij promoveerde in 2021 op het proefschrift Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) en de landschapsstijl.
© Cc 2024 | Privacybeleid